Kako odabrati učinkoviti kućanski uređaj?

Odabir odgovarajućeg uređaja može doprinijeti racionalnijem korištenju i smanjenje troškova za potrošenu električnu energiju u cijelom životnom vijeku uređaja. Prilikom nabave novog uređaja, potrebno obratiti pažnju na:

  • veličinu uređaja s obzirom na broj korisnika (članova kućanstva),
  • vrstu uređaja s obzirom na učestalost korištenja,
  • razred energetske učinkovitosti uređaja – proizvodi su označeni energetskim razredom učinkovitosti – pogledaj detaljnije

Smjernice kako odabrati učinkoviti kućanski uređaj sada pruža potpuno nov alat nazvan Provjera učinkovitosti uređaja a koji se može upotrebljavati i kao mobilna verzija u trgovinama, ali i pri internetskoj kupnji.

Jednostavna usporedba i odabir energetski učinkovitih i troškovno prihvatljivih proizvoda u trgovinama i prilikom kupnje preko interneta kao potpora uštedi na troškovima tijekom vijeka trajanja uređaja.

Alat Provjera učinkovitosti uređaja razvijen je u sklopu LABEL2020 projekta, koji financira Europska unija. Riječ je o novoj mrežnoj aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Alat je izravno povezan s bazom podataka EPREL te omogućuje pristup informacijama o proizvodima s ciljem usporednih izračuna i usporedbe općenito.

Ključne su značajke ovoga alata:

  • prikaz raspona energetske učinkovitosti koji je trenutačno dostupan za određenu skupinu proizvoda te konkretan položaj odabranoga modela unutar toga raspona
  • prikaz vrlo učinkovitih proizvoda u određenoj kategoriji proizvoda
  • izračun i usporedba operativnih troškova za odabrane modele proizvoda u ukupnome vijeku trajanja proizvoda
  • usporedba svih podataka o proizvodu pohranjenih u bazi podataka EPREL za različite modele
  • detaljno objašnjenje svih novih informacijskih elemenata na novim energetskim oznakama.

Upotrebom alata kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe proizvoda te na kraju i izbor optimalnoga modela s ciljem dugoročne uštede energije i povezanih troškova.

Kako pristupiti alatu i kako se njime služiti?

Da biste pristupili alatu, na računalu, pametnom telefonu ili tabletu jednostavno slijedite poveznicu. Prilikom otvaranja mrežne aplikacije na pametnome telefonu ili tabletu možete skenirati QR kod naveden na energetskoj oznaci proizvoda ili unesite dio broja modela proizvoda da biste izravno pristupili informacijama o njemu koje se nalaze u bazi podataka Europske unije. Detaljne upute dostupne su na stranici LABEL2020 projekta.

Podijeli na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin