Nove energetske oznake kućanskih uređaja

Od uvođenja na tržište 1994. godine, energetska oznaka jedna je od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače, pomažući im odabir energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU.

Europska unija nedavno je uvela nove energetske oznake za kućanske uređaje (hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizore, i elektroničke zaslone) koje će kupcima pružiti kvalitetniju podršku pri odabiru proizvoda. Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu razreda energetske učinkovitosti od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

Primjer nove energetske oznake za perilice posuđa

Tijekom početnoga razdoblja uvođenja novih energetskih oznaka proizvodi razreda A neće biti dostupni za sve skupine proizvoda. Za neke će skupine proizvoda najučinkovitiji modeli pripadati samo razredima B ili C. Oznaka A, koja predstavlja energetski najučinkovitiji razred, vratit će se na tržište tek kada proizvođači osmisle učinkovitije modele proizvoda.

Od 1. rujna 2021. nove oznake pojavit će se i na izvorima svjetlosti, a sve ostale grupe proizvoda dobiti će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Sve ostale detalje o oznakama pronađite na stranici LABEL2020 projekta.

Podijeli na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin